Pjepën

jepri (Cucumis melo) i takon familjes Cucurbitaceae dhe llogaritet si lloj kastraveci dhe me shalqirin ka lidhje të largëta. Fryti i pjekur është me ngjyrë të verdhë të errët por ka edhe lloje me ngjyrë të gjelbërt, me një shije të ëmbël dhe aromë karakteristike të këndshme. Rritet në Azi, ShBA, Meksikë, dhe në vendet mesdhetar. cilesohet me qarje dhe zmadhohet pasi te qahet.